طبع و خواص نشاسته در طب سنتی

طبع نشاسته سرد است یا گرم؟+ خواص+ مصلحات در طی سنتی ایرانی و اسلامی

4.3/5 - (6 امتیاز)

در مورد نشاسته چه اطلاعاتی دارید؟ حتما تا به حال بارها از نشاسته در ترکیب شیرینی ها، دسرها و فرنی و… استفاده کرده اید. اما آیا تا به حال جز کاربردهای آن، اطلاعات دیگر در مورد نشاسته داشته اید؟ می دانید از چه تولید می شود و چند نوع دارد؟

در مورد نشاسته چه اطلاعاتی دارید؟ حتما تا به حال بارها از نشاسته در ترکیب شیرینی ها، دسرها و فرنی و… استفاده کرده اید. اما آیا تا به حال جز کاربردهای آن، اطلاعات دیگر در مورد نشاسته داشته اید؟ می دانید از چه تولید می شود و چند نوع دارد؟

نشاسته ماده ای سفید رنگ است که در ساقه و دانه اغلب گیاهان وجود دارد. و در واقع یک پلی ساکارید به حساب می آید. نشاسته به تنهایی بدون مزه و بو است و پودری نرم و لطیف است. که البته گاهی به صورت تکه های کوچک جاند نیز دیده می شود. نشاسته یک پلیمر از گلوکز است و از انواع معروف آن می توان به نشاسته ذرت، نشاسته گندم، نشاسته برنج و نشاسته سیب زمینی اشاره کرد. همچنین از ریشه گیاه مانیوک نیز نشاسته گرفته می شود.

مهمترین کاری که نشاسته در بدن انسان انجام می دهد تبدیل گلوکز جذب شده از غذاها به انرزی است. انرزی مورد نیاز بافت ها و سلول ها از طریق این مکانیزم تولید می شود.

از نشاسته در ترکیب غذاها، فرنی ها و شیرینی های مختلف استفاده می شود. همچنین خواص دیگر آن باعث توجه کارشناسان طب سنتی به نشاسته شده که در ادامه توضیح خواهیم داد. در این متن در مورد طبع، خواص، عوارض، مضرات و مصلحات نشاسته صحبت خواهیم کرد.

طبع نشاسته چیست؟

طبع همه انواع نشاسته سرد و خشک است. از این رو نشاسته می تواند برای بهبود حالات گرمی و تری در افرادگرم مزاج و دموی مفید باشد. همچنین مصرف نشاسته در مناطق گرمسیری و شرجی خواص بیشتری دارد. در افراد سرد مزاج می تواند ایجاد عوارضی ازجمله چاقی و کرختی کند به همین دلیل بهتر است میزان مصرف آن در سردمزاجان کنترل شده و همراه با مصلح باشد.

از خواص نشاسته چه می دانید؟

  • اگر نشاسته را در آب حل کرده و در روز چندین بار قرقره کنید، عفونت ها و التهابات دهان و دندان و لثه را درمان می کند. همچنین باعث کاهش بوی بد دهان می شود.
  • احتمال ابتلا به سرطانها به ویژه سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد.
  • یک ماسک آسان و مفید برای صورت است. ماسک نشاسته باعث برطرف کردن جوش و آکنه و لطافت و روشنی پوست می شود.
  • ضد ویروس و ضد التهاب است و در جهت درمان التهابات پوستی، زخم و سوختگی کاربردهای فراوانی دارد.
  • میزان حساسیت به انسولین را کاهش می دهد.
  • تقویت کننده چشم و بینایی است. التهابات و زخم های چشم را درمان می کند.
  • گردش خون را تقویت می کند و خونرسانی به بافت ها و اندامها را اسان می کند. همچنین باعث تقویت قلب و عروق متصل به آن می شود.
  • سرشار از کربوهیدرات ها است.
  • فیبربالایی دارد و در درمان یبوست موثر است.
  • جوشانده نشاسته همراه با نبات و روغن بادام، اسهال و دلپیچه را درمان می کند.
  • ترکیب نشاسته، شیر و آبلیمو موجب سفید شدن پوست صورت و دستها می شود.
  • خمیری که توسط نشاسته و سفیده تخم مرغ تهیه شود، ضماد خوبی برای کاهش درد و قرمزی چشم است. علاوه بر آن تیرگی زیر چشم را نیز کاهش می دهد.
  • حریره یا فرنی تهیه شده با نشاسته باعث نرم شدن گلو می شود. خشکی گلو که در اثر بیماری ایجاد می شود را از بین می برد و خلط های خونی را از بین می برد.

عوارض و مضرات نشاسته

زیاده روی در مصرف نشاسته اصلا توصیه نمی شود.

بهتر است استفاده از نشاسته محدود و تنها در موارد درمانی باشد.

خونی که توسط نشاسته در بدن تولید می شود خون بی کیفیتی است.

هضم آن کند است و باعث بروز انسداد می شود.

زنان باردار به ویژه در سه ماهه نخست نباید نشاسته مصرف کنند. به نظر می رسد مصرف نشاسته در بارداری باعث بروز برخی نقصهای جنینی می شود.

در کودکان و افرادی که سابقه حساسیت دارند، با احتیاط مصرف شود. اگرچه گزارش خاصی مبنی بر حساسیت زا بودن نشاسته ارائه نشده است.

بهتر است در نوزادان زیر یک سال استفاده نشود. قبل از یک سالگی می توانید فرنی و حریره کودکان را با ارد برنج تهیه کنید.

مصلح نشاسته چیست؟

عسل، خرما و شیرینی های طبیعی دیگر مانند شکر سرخ مصلح نشاسته هستند.

میخک مصلح دیگر آن است.

بنظر می رسد کرفس نیز در بهبود خواص و طبع نشاسته موثر باشد.


دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.