ملون melon در واقع نام لاتین خربزه است. و به میوه هایی ازاین دست مانند طالبی، گرمک و حتی هندوانه گفته می شود. اما در ایران به نوعی از خربزه که مانند طالبی گرد است ملون گفته می شود. ملون از نظر طعم به خربزه شباهت دارد اما شکل و بوی آن به طالبی نزدیک تر است. پوست آن زرد و سبز و زمخت است نسبت به طالبی سفت تر است و گاهی برخلاف طالبی خط ندارد. گوشته آن اغلب نارنجی رنگ و میزان شیرینی آن از خربزه بالاتر است.

ملون از خانواده کدوییان است و مانند کدو روی زمین و در بوته های کوتاه با برگهای پهن و گلهای زرد کوچک می روید.

ملون یک میوه تابستانی و پر آب است که طرفداران زیادی دارد. از ملون در تهیه نوشیدنی های خنک تابستانی و دسرهای لذیذ نیز استفاده میشود.

در ادامه شما را با طبع، خواص، مضرات و مصلحات ملون آشنا خواهیم کرد.

طبع ملون گرمه یا سرد

طبع ملون گرم است و به همین دلیل باعث بالا رفتن گرمای بدن می شود. گرم مزاجان با خوردن ملون دچار سوزش و خارش گلو و زخم دهان و زبان می شوند. همچنین ممکن است سردرد بگیرند. اما سردمزاجان با خوردن ملون نه تنها عوارضی را تجربه نخواهند کرد بلکه بیشترین میزان از خواص آن را دریافت می کنند.

خواص ملون در طب سنتی

  • ملون برای سلامت قلب مفید است. از گرفتگی عروق جلوگیری می کند و احتمال ابتلا به بیماری های قلب و عروق و سکته را کاهش می دهد.
  • ترکیبات آن به کلاژن سازی بهتر پوست و پیشگیری از چین و چروک کمک می کند.
  • باعث تقویت بینایی و پیشگیری از ابتلا به بیماری های چشمی می شود. چرا که ویتامین آ (A) بالایی دارد.
  • مصرف ملون در بیماران سرطانی رشد سلول های سرطانی را کاهش داده و متوقف می کند.
  • مقدار کم قند و آب زیاد موجود در ملون، باعث برقراری تعادل بین قند ها و چربی ها در بدن افراد و پیشگیری از ابتلا به دیابت می شود.
  • ملون سرشار از فیبر است و به بهبود عملکرد دستگاه گوارشی کمک می کند.
  • ملون ضد یبوست است و در عین حال اسهال را نیز درمان می کند. هضم را تقویت کرده و ناراحتی های معده، روده و گوارش را به حداقل می رساند.
  • باعث شفافیت، صافی و درخشندگی پوست می شود.
  • ملون تحمل عطش و گرما را در انسان بالا می برد.
  • باعث پاکسازی اندام ها و دستگاه های مختلف بدن می شود.
  • سیستم ایمنی را تقویت می کند.
  • درد معده را تسکین می دهد.
  • با داشتن آب فراوان، کلیه ها را فعال نگه می دارد و آنها را تقویت می کند. از ابتلا به سنگ کلیه و تنبلی آن نیز جلوگیری می کند.
  • ادرار آور است و حرارت بدن را کم می کند.
  • تهوع بارداری به ویژه در سه ماهه نخست را کاهش می دهد.
  • باعث بهبود خلق خانم های باردار می شود.
  • آرامبخش و ضد افسردگی است.
  • پر آب است و ضد عطش و تشنگی.
  • کم کالری، کم قند و کم چربی است.
  • برای کاهش وزن و رژیم های غذایی گزینه مناسبی است.
  • ملون تب بر است و باعث کاهش تب میشود.
  • ملون کلسیم بالایی دارد و باعث تقویت استخوان ها و دندانها می شود.
  • باعث سرعت گرفتن روند بهبود زخم ها و آسیبهای پوستی می شود.
  • بی خوابی و بی قراری در خواب را کاهش می دهد.
  • تقویت کننده ریه ها است و مصرف آن برای افرادی که دوره ترک سیگار و دیگر مخدرها را می گذرانند بسیار موثر است.
  • دردهای قاعدگی را کاهش می دهد.
  • نرم کننده گلو است و از گلو درد و سرفه پیشگیری می کند.
  • خواص ضد سرطانی دارد. به ویژه در خانم ها از ابتلا به سرطان سینه جلوگیری می کند.

چه کسانی نباید ملون بخورند؟( عوارض و مضرات ملون)

افرادی که سابقه حساسیت و آلرژی دارند نباید در مصرف ملون بی احتیاط باشند.

در افراد گرم مزاج باعث زخم، جوش یا آفت در دهان یا روی زبان می شود.

همچنین در گرم مزاجان باعث خارش و سوزش گلو و سرفه می شود.

ممکن است باعث بروز ابریزش بینی و تورم لبها شود.

در دوران سرماخوردگی مصرف آن ممنوع است.

اگر گلو درد دارید ملون نخورید.

ملون اگرچه خواص تب بری دارد اما تب های صفراوی را بالا می برد.

زیاده روی در مصرف آن باعث نفخ، دل درد و معده درد می شود.

افرادی که ورم معده و سوء هاضمه دارند ملون نخورند.

مصلح ملون چیست؟

ملون میوه ای با طبع گرم است و میتوانید برای تعدیل طبع آن از مصلحات زیر استفاده کنید.

مصلح ملون برای افراد گرم مزاج: انار یا آب انار و سرکه است.

مصلح ملون برای سرد مزاجان: گلاب است.