ویژگی افراد با مزاج گرم و تر در طب سنتی ایرانی و اسلامی

خصوصیات و ویژگی های افرادی که مزاج گرم و تر دارند

5/5 - (2 امتیاز)

مزاج انسان چهار دسته است:

مزاج انسان چهار دسته است:

  • گرم و خشک
  • گرم و تر
  • سردو خشک
  • سرد و تر

در اصطلاح طب سنتی این چهار مزاج به ترتیب:صفراوی، دموی، سودایی و بلغمی نیز نامیده می شوند.

این دسته بندی حاصل نظریه چهار عنصر اصلی تشکیل دهنده جهان است که عبارتند از آب، باد، خاک و آتش.

همچنین بر اساس تقسیم بندی های طب سنتی مزاج های چهارگانه را به چهار فصل تشبیه کرده اند. به این صورت که:

مزاج گرم و تر برابر با فصل بهار

مزاج گرم و خشک برابر با فصل تابستان

مزاج سرد و خشک برابر با فصل پاییز

مزاج سرد و تر برابر با فصل زمستان

است.

هر فرد یک مزاج خاص خود را دارد که به وراثت و سبک زندگی و نوع تغذیه بستگی دارد و می توان این مزاج را با تدابیر طب سنتی تغییر داده و اصلاح کرد. اصلاح مزاج به انسان کمک می کند که نسبت به محیط زندگی و تغذیه ای که دارد سازگارتر شود و بر بیماریهای ناشی از غلبه مزاج، فائق آید.

هر فرد بسته به مزاجی که دارد، ویژگی ها و خصوصیاتی دارد که از آن طبع و مزاج نشات می گیرد. با تغذیه صحیح و سازگار می توان نقاط قوت یک مزاج را تقویت کرده و ضعف ها و کاستی های ان را برطرف کرد.

در ادامه معرفی خصوصیات افراد دارای هر مزاج، در این مطلب شما را با ویژگی های افراد دموی، یعنی افرادی که مزاج گرم و تر دارند آشنا می کنیم.

عنصر اصلی در افراد با مزاج گرم و تر، باد و هوا است که در بدن انسان معادل خون یا همان دم می شود و به همین دلیل افراد دارای این مزاج را دموی می نامند.

ویژگی های فردی افراد دارای مزاج گرم و تر

این ویژگی ها نسبی است و غالبا افراد با این خصوصیات دموی و دارای مزاج گرم و تر هستند:

  • درشت اندام و تنومندند.
  • چهارشانه هستند و قفسه سینه پهن و محکم دارند.
  • رنگ پوست آنها معمولا روشن است. سفید، گلگون یا کمی سبزه رو هستند.
  • قد آنها معمولا بلند یا متوسط است و کمتر پیش می آید که کوتاه قد باشند.
  • موهای این افراد زخیم و پرپشت است و به ندرت پیش می اید که ریزش مو یا کچلی را تجربه کنند.
  • رگ های کلفت، زخیم و برجسته دارند.
  • تعریقشان زیاد است.
  • نبضی قوی و تند و وسیع دارند.
  • مزه دهانشان در ابتدای صبح شیرین است و معمولا دهانشان آبدار و تر است. زبانشان قرمز و پرخون است.
  • عروق خونی در چشم آنها دیده می شود و سفیدی چشمهایشان به صورتی می گراید.
  • قوای جسمانی و انرژی و تحرک بالایی دارند.
  • تاب و توان بیشتری نسبت به صفراوی ها دارند و دیر خسته می شوند.
  • قدرت تکلم بالایی دارند، تند صحبت می کنند و صدای رسا و بلند دارند.
  • خواب خوب و سنگین دارند. به راحتی به خواب می روند و رویاهای آنها اغلب هیجان انگیز و رنگی است.
  • میل جنسی آنها بالا است.
  • میل خوردن در این افراد بالا است و اشتهای خوبی دارند و توان هضم آنها نیز به نسبت خوراکشان بالا و مناسب است.
  • خون گرم، با روابط عمومی بالا، شوخ و خوش صحبت هستند.
  • بخشنده و خوش اخلاق هستند.
  • هوش و حافظه بالایی دارند.
  • اگرچه صبورند و دیر عصبانی می شوند اما در هنگام عصبانیت غیر قابل کنترل هستند.
  • شجاع و بلند پرواز هستند و توان مدیریت و رهبری بالایی دارند.
  • به فعالیت های هنری علاقمندند.
  • سخت گیر نیستند و نسبت به اغلب مسائل خوشبینند.
  • تنوع طلب هستند و یک نواختی را تاب نمی آورند.

ویژگی مزاج گرم و تر در طب سنتی
ویژگی مزاج گرم و تر در طب سنتی

عوارض غلبه مزاج در افراد گرم و تر چیست؟

اگر گرمی یا تری به افراد دارای مزاج گرم و تر غلبه کند، فرد دچار بیماری خواهد شد. از جمله عوارض غلبه مزاج در این افراد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. کسالت، خواب آلودگی و پر خوری
  2. خارش پوستی
  3. قرمزی و التهاب زبان
  4. اختلال حواس و گیرایی پایین
  5. سنگینی سر و چشم ها
  6. درد سر و شقیقه ها
  7. خستگی بی دلیل
  8. دیدن خوابهای خشن و خون آلود
  9. دمل، کهیر و مشکلات پوستی دیگر
  10. سکته مغزی
  11. آلرزی های فصلی
  12. سوزش ادرار
  13. چاقی مفرط
  14. بالا رفتن کلسترول و ابتلا به بیماریهای قلب
  15. دیابت، نقرس و بیماریهای خونی دیگر
  16. ورم طحال و مشکلات دستگاه تناسلی

افراد دارای این مزاج به منظور جلوگیری از غلبه مزاج، بهتر است در خوردن این دسته از خوراکی ها احتیاط کرده و از زیاده روی در مصرف آنها پرهیز کنند:

ماکارانی، شیرینی جات، لبنیات، نوشیدنی های گازدار، انواع گوشت، نوشیدن آب بین غذا، بستنی و نوشیدنی های یخ و سرد، بادمجان، ادویه های تند، رب، سس و مواد کارخانه ای دیگر، تخم مرغ ماشینی، فست فودها و غذاهای صنعتی، قهوه و شکلات و مواد کافئین دار دیگر، چای سبز و…

چه خوراکی هایی با مزاج گرم و تر سازگار است؟

آبگوشت بدون رب و گوجه که در آن نخود و زردچوبه باشد برای این افراد غذای مناسبی است.

انواع سوپ و آشها با طبع متعادل.

برنج ها، عدس و سوپ و آش حاوی عدس.

سیرابی.

انواع خورشت های سنتی ایرانی.

سیب، گلابی، انار ترش، نارنج، گریپ فروت.

بالنگ، تمرهندی، زغال اخته، شاه توت.

مرکبات.

سنجد، لیمو، زرشک، زیتون.

انواع حبوبات و غلات و میوه ها و صیفی جات خنگ مثل هندوانه، طالبی و…

انواع جوانه ها مانند جوانه ماش و گندم.

شربت آلبالو، زرشک، خاکشیر، بابونه، ترنجبین و…


دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.