طبع و خواص چلغوز در طب سنتی
طبع و خواص چلغوز در طب سنتی

از چلغوز و خواص آن چه می دانید؟ + طبع، مضرات و مصلح

تاریخ نگارش

می 4, 2022

دسته‌بندی

آجیل و خشکبار

نظرات

{تعداد} پاسخ ها

چلغوز که با نام علمی pinus gerardiana شناخته میشود گیاهی با خواص فراوانی است که در کشورهای پاکستان، افغانستان و هند بیشتر کشت میشود.
چلغوز نوعی آجیل بوده و منطقه خاص کشت آن در جنگل های حاشیه غربی هیمالیا است.
چلغوز از گونه ی درختان کاج است و حاوی مقادیری کربوهیدرات و پروتئین است و به دلیل دارا بودن این مواد از جمله مکمل های غذایی به شمار میرود.
چلغوز دارای خواص بسیاری است که در ادامه به آنها می‌پردازیم.

طبع چلغوز سرد است یا گرم؟

شاید برای شما سوال شده باشد که طبیعت چلغوز گرم است یا سرد؟ همچنین چلغوز طبع خشک دارد یا تر؟ در جواب به این سوالات باید گفته شود طبع چلغوز گرم و خشک است و طبیعی است که مصرف بیش از اندازه آن برای افراد با مزاج گرم باعث بروز عوارض می شود.

خواص بی شمار چلغوز در طب سنتی

چلغوز خواص و فواید بسیاری دارد. چلغوز دارای مواد معدنی بوده و سرشار از ویتامین هاست. همچنین چلغوز دارای ویژگی هایی است که در ادامه به آنها می‌پردازیم:

  • کمک به بهبود بینایی: چلغوز دارای مقادیری از ویتامین A است. ویتامین A به بهبود بینایی کمک شایانی میکند.
  • مناسب جهت بهبود شب کوری: افرادی که به شب کوری مبتلا هستند، اگر چلغوز را به صورت روزانه مصرف کنند میتواند در بهبود شب کوری از آن بهره بگیرند.
  • افزایش دهنده انرژی: چلغوز به دلیل دارا بودن کربوهیدرات میتواند در بدن انرژی ایجاد کند. همچنین چلغوز دارای مواد مغذی است که آنها نیز در افزایش انرژی بدن موثر هستند.
  • درمان بی خوابی های شبانه: چلغوز به دلیل دارا بودن مقدار فراوانی منیزیم، پتاسیم و منگنز، منبعی غنی از این عنصر بشمار میرود. منیزیم سبب میشود تا بی خوابی های شبانه درمان شده و رفع شوند.
  • افزایش دهنده ی میل جنسی: چلغوز با دارا بودن ویتامین E، میتواند سبب افزایش اسپرم های سالم و حرکتی که موجب باروری میشوند شده و همچنین برای افرادی که نسبت به رابطه جنسی سرد هستند، مناسب واقع شود. چنانچه چلغوز را برای افزایش اسپرم مصرف میکنید، توجه داشته باشید که مصرف روزانه چلغوز به همراه بادام هندی میتواند بسیار در افزایش اسپرم موثر واقع شود.
  • سبب حفظ تعادل فشار خون: چلغوز منبع غنی از پتاسیم و منگنز بوده و به همین دلیل سبب حفظ تعادل فشار خون در بدن میشود.
  • جلوگیری از انتشار آنفولانزا: چلغوز با دارا بودن پلی ساکارید هایی به مقابله با بسیاری از ویروس ها میپردازد و بدین صورت در جلوگیری از انتشار انواع بیماری ها نقش دارد.
  • کاهش دهنده ی اشتها: چلغوز دارای مقادیری فیبر است و همچنین درصد چرب بودن دانه، بالاست. هر دو این موارد سبب کاهش اشتها در فرد میشود.
  • از بین برنده ی تنش و اضطراب: چلغوز دارای مقادیری پتاسیم و منگنز است که هر دو عنصر موجب کاهش و از بین رفتن تنش و اضطراب میشوند.
  • بهبود عملکرد مغز و تقویت کننده ی حافظه:چلغوز به دلیل دارا بودن چربی های غیر اشباع و همچنین اسیدهای آمینه در بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه نیز موثر است.
  • مناسب جهت رفع درد های عضلانی: چلغوز به دلیل داشتن مقادیری پتاسیم و منگنز، میتواند در رفع دردهای عضلانی مناسب واقع شود. بدین منظور شما میتوانید چلغوز را در میان وعده های خود میل کنید.
  • جلوگیری از انتشار ویروس تبخال: همانطور که گفته شد چلغوز با دارا بودن پلی ساکارید هایی به مقابله با بسیاری از ویروس ها میپردازد و بدین صورت در جلوگیری از انتشار انواع بیماری ها از جمله ویروس تبخال نقش دارد.
  • تقویت سیستم ایمنی بدن: چلغوز به دلیل دارا بودن چربی های غیر اشباع و همچنین اسیدهای آمینه در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش مهمی را ایفا میکند.
  • افزایش دهنده گلبول های قرمز: چلغوز منبع غنی از آهن بوده و بدین صورت در تولید و افزایش گلبول های قرمز خون موثر است.
  • کمک به فرآیند چربی سوزی بدن
  • کمک به مشکلات کبد
  • حفظ سلامت قلب
  • کاهش وزن
  • تقویت و سلامت پوست
  • موثر در جلوگیری از سرطان
  • موجب سلامت ماهیچه ها
  • سرشار از آنتی‌اکسیدان
  • حاوی پتاسیم
  • مناسب در درمان بیماری های کلیوی
  • دارای مقادیری کلسیم
  • منبع غنی از فولات
  • حاوی مقادیری آهن
  • منبع غنی از مواد معدنی
  • منبع غنی از نیاسین
  • بهبود درد های عضلانی
  • رفع خستگی مفرط
  • درمان تیرگی پوست و موجب شفافیت پوست
  • رفع کننده ی سنگ مثانه
  • منبع غنی از منیزیم
  • دارای خواص ضد قارچ
  • موثر در جلوگیری از دیابت
  • دارای خواص ضد باکتری
  • سرشار از روی
  • دارای خاصیت ادرارآور

طبع و خواص چلغوز در طب سنتی ایرانی و اسلامی
طبع و خواص چلغوز در طب سنتی ایرانی و اسلامی

چلغوز و کمک به فرآیند چربی سوزی بدن

در چلغوز ترکیباتی وجود دارد که میتواند کاهش دهنده ی کلسترول بد (LDL) باشد و موجب افزایش جذب کلسترول خوب (HDL) در بدن فرد شود.

دلیل کاهش کلسترول بد (LDL) با مصرف چلغوز، بدین جهت است که چلغوز دارای مقادیری اسکارلن است. اسکارلن از جمله عناصر ضروری در بدن است که به روند کاهش کلسترول بد (LDL) در خون کمک میکند.

همچنین از جمله موادی که به فرآیند چربی سوزی در بدن کمک میکند، آلفا توکوفرول است. چلغوز حاوی مقادیر فراوانی از آلفا توکوفرول بوده و بدین ترتیب میتواند در روند چربی سوزی در بدن کمک کننده باشد.

چلغوز و کمک به مشکلات کبد

چلغوز میتواند در روند بهبود مشکلات کبدی مفید واقع شود.

بدین منظور شما میبایست چلغوز را به وسیله سرکه خیس نموده و اجازه دهید تا چلغوز ها کاملا با سرکه خیس بخورند و سپس از آن میل کنید تا به شما در جهت رفع مشکلات کبدی تان کمک کند.

چلغوز سبب کاهش تری گلیسرید خون شده و به این دلیل نیز برای کبد مناسب است.

شاید برای شما هم سوال پیش آمده باشد که چگونه چلغوز میتواند سبب کاهش تری گلیسرید خون شود؛ در پاسخ به این سوال باید در ابتدا به این نکته اشاره کرد که چلغوز در درون خود دارای تراکم اسید اوریک بوده و این نوع مغز، نوعی تک چربی اشباع شده بوده که تمامی این موارد سبب میشود تا چلغوز بتواند در جهت کاهش و دفع تری گلیسیرید مفید واقع شود.

چلغوز و حفظ سلامت قلب

چلغوز را میتوان نوعی آجیل در نظر گرفت؛ البته چلغوز در مقایسه با سایر آجیل ها، دارای ترکیبات اسید چرب بهتری بوده و همین مسئله سبب میشود تا چلغوز جهت حفظ سلامت قلب مناسب واقع شود.

چربی های اشباع برای قلب مناسب نیستند زیرا میتوانند در رگ ها رسوب کرده و سبب تصلب شرایین شوند که این امر میتواند در رگ های کرونر که غذادهنده به قلب هستند اختلال ایجاد کرده و حتی در مواردی سبب سکته قلبی شود.

چلغوز دارای 10% درصد از چربی های اشباع است و 90% مابقی چربی های اشباع نشده بوده و بدین صورت، چلغوز از جمله مواد خوراکی مناسب برای مصرف و حفظ سلامت قلب است.

وجود موادی همچون ویتامین K و E در چلغوز و همچنین دارا بودن مقادیر بالای نیاسین، فیبر، پتاسیم و منگنز در این دانه، سبب حفظ و برقراری تعادل در سطح فشار خون شده و این امر سبب میشود تا چلغوز در حفظ سلامت قلب موثر واقع شود.

وجود چربی های غیر اشباع در چلغوز به کاهش کلسترول خون کمک کرده و با این کار از ایجاد اختلال در سرخرگ ها جلوگیری میکند و سبب حفظ سلامت سرخرگ ها و در نتیجه حفظ سلامت قلب شده و از بیماری ها و حملات قلبی شما را حفظ میکند.

همچنین چربی های اشباع موجود در چلغوز نیز خاصیت روغن زیتون را داشته و سبب کاهش سطح کلسترول خون و در نتیجه محافظت از رگ های قلب میشود؛ همه ی این موارد سبب شده تا چلغوز در حفظ سلامت قلب مفید باشد.

چلغوز و کاهش وزن

همانطور که گفته شد، چلغوز دارای مقادیری فیبر است و همچنین درصد چرب بودن دانه، بالاست. هر دو این موارد سبب کاهش اشتها در فرد میشود.

همچنین توجه داشته باشید که چلغوز از جمله مواد غذایی است که میتواند اشتها را مهار کند و این کار را با ایجاد احساس پر بودن معده برای شما به ارمغان می‌آورد.

چلغوز احساس سیری را در فرد ایجاد کرده و شما را از خوردن غذاهای چرب باز میدارد.

بنابراین افرادی که به دنبال کاهش اشتهای خود جهت تناسب اندام میگردند، میتوانند از چلغوز نیز بهره ببرند.

چلغوز و تقویت و سلامت پوست

چلغوز میتواند در تقویت پوست مفید واقع شود. بدین منظور شما میبایست مغز چلغوز را نرم کرده سپس آن را روی پوست خود مالش دهید و پس از گذشت 45 دقیقه پوست خود را شستشو دهید.

این کار حتی در برطرف کردن تیرگی پوست نیز موثر واقع میشود.

همچنین چلغوز دارای مقادیر بالایی از ویتامین E بوده که این ویتامین به عنوان آلفا توکوفرول شناخته شده و جهت ایجاد و حفظ رطوبت پوست بسیار مناسب واقع میشود.

چلغوز و جلوگیری از سرطان

چلغوز میتواند در جلوگیری از ابتلا به سرطان موثر باشد.

چلغوز سرشار از امگا 6 و سلنیوم بوده که هر دو در جلوگیری از رشد عناصری که در ایجاد سرطان موثر هستند نقش بسزایی دارند.

این نکته نیز حائز اهمیت است که سلنیوم موجود در چلغوز، در روند بهبود ناباروری نیز موثر است.

چلغوز و سلامت ماهیچه ها

پروتئین از جمله موادی است که میتواند از ضعف ماهیچه ها جلوگیری کند. چلغوز نیز دارای مقادیر خوبی از پروتئین بوده و بدین ترتیب میتواند در سلامت ماهیچه ها موثر واقع شود.

همچنین با مصرف مرتب این ماده غدایی میتوانید از درد ماهیچه ها و همچنین اسپاسم جلوگیری کنید.

چلغوز منبع غنی از آنتی‌اکسیدان

چلغوز دارای آنتی اکسیدان های مختلفی بوده که موجب محافظت از سلول های بدن در برابر آسیب های رادیکال های آزاد میشوند.

همچنین آنتی اکسیدان ها موجب میشوند عملکرد اندام ها تقویت شود. بدین منظور شما میبایست چلغوز را به صورت خام مصرف کنید و از پخت آن بپرهیزید زیرا پخت چلغوز سبب میشود سطح آنتی اکسیدان کاهش پیدا کند.

مضرات و منع مصرف چلغوز چیست؟

  • در برخی از افراد مصرف بیش از اندازه چلغوز سبب بیماری به نام دهان کاج میشود که در این بیماری، فرد مزه ها را به خوبی متوجه نشده و تغییری در حس چشایی فرد ایجاد میشود.
  • از دیگر عوارض مصرف چلغوز در برخی افراد میتوان به ایجاد خارش در فرد اشاره کرد.
  • همچنین در مواردی افراد بعد از مصرف چلغوز به سوء هاضمه و نفخ دچار میشوند.
  • از دیگر عوارضی که مصرف چلغوز برای برخی از افراد میتواند داشته باشد، می‌توان دچار شدن به اسهال و استفراغ را بیان کرد.
  • مصرف چلغوز در برخی از افراد میتواند سبب مشکلاتی در تنفس شود.
  • همچنین توجه به این نکته حائز اهمیت است که از آنجایی که طبع چلغوز گرم است، مصرف چلغوز برای افرادی که مزاج خشک، صفراوی و سودآوی دارند مناسب نبوده و افرادی که دارای مزاج رطوبی مانند دموی مخصوصا بلغمی هستند توصیه میشود.

مصلحات چلغوز چه هستند؟

از آنجایی که طبع چلغوز گرم است بهتر است اولا از مصرف زیاد آن خوردداری شود و به صورت کنترل شده و مناسب از گیاه چلغوز استفاده شود ثانیاً بهتر است در کنارِ این نوع خوراکی از مصلحات آن مانند خشخاش، عسل، سکنجبین، و انواع میوه های تر استفاده شود.





6 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *