عرق کاسنی از دسته عرقیات گیاهی پراستفاده در تابستان است که تحمل گرما را بالا می برد و از گرمازدگی جلوگیری می کند. عرق کاسنی از گیاه کاسنی و به روش تقطیر گرفته می شود. بهاین ترتیب که برگها و گلهای تازه کاسنی را در آب به مدت زیاد جوشانده و بخار حاصل از آن را سرد کرده و دوباره با حالت مایع برمی گردانند. این مایع به دست آمده عرق کاسنی است.

طبع عرق کاسنی چگونه است؟ 

طبع عرق کاسنی همانند سایر عرقیات به گیاهی که از آن عرق گیری می شود شباهت دارد. با توجه به اینکه طبع کاسنی سرد و تر است، باید بگوییم که عرق کاسنی نیز طبع سرد و تر دارد. این عرق گیاهی موجب افزایش بلغم می شود بنابراین مصرف آن ر افراد سردمزاج و بلغمی باید همراه با احتیاط باشد. اما برای صفراوی ها سرشار از خاصیت است و غلبه صفرا در این افراد را درمان می کند.

طبع عرق کاسنی
طبع عرق کاسنی

خواص عرق کاسنی در طب سنتی

  • سم زدای کلیه و مجاری ادراری است.
  • ادرار آور است و از این طریق هم فعالیت کلیه را تقویت می کند، هم در دفع سنگ کلیه و سنگ مثانه موثر است.
  • تصفیه کننده خون است.
  • تب را کاهش می دهد.
  • برای جلوگیری از گرمازدگی و یا کاهش عوارض گرمازدگی موثر است.
  • موجب افزایش میل جنسی و توان باروری می شود.
  • گردش خون را تقویت می کند.
  • موجب افزایش تولید اسپرم در مردان می شود.
  • ترشح هورمون ها را تنظیم می کند.
  • در رفع جوش و آکنه و حفظ زیبایی و سلامت پوست موثر است.
  • روشن کننده پوست است.
  • پوست را پاکسازی می کند.
  • جوشهایی که در اثر گرمی ایجاد شده اند را از بین می برد.
  • موجب تقویت کبد می شود.
  • در درمان خشکی پوست و اگزما موثر است.
  • در کاهش وزن و لاغری موثر است.
  • مصرف آن بصورت منظم و به اندازه بخاطر داشتن مقادیر قابل توجه فیبر، در درمان یبوست موثر است.
  • گرسنگی کاذب را از بین می برد.
  • مقوی قلب است، تپش قلب را منظم می کند و از لخته شدن خون در عروق اصلی جلوگیری می کند.
  • خواص ضد سرطانی دارد و از رشد و پیشرفت توده های سرطانی پیشگیری می کند.
  • خلط آور است و سرفه های خشک را درمان می کند.
  • صفرا بر است.
  • در کاهش دردهای عضلانی و التهاب مفاصل موثر است.
  • ضد التهاب است.
  • سطح کلسترول بد خون را پایین می آورد.
  • آرامبخش است و موجب تسکین اعصاب، کاهش اضطراب و فروکش کردن تنش های روانی می شود.
  • در بهبود کیفیت خواب موثر است و کم خوابی و بی خوابی را درمان می کند.
  • یک مایع موثر در سلامت پوست و زیبایی است. چین و چروک را کاهش می دهد و روند پیری پوست را به تاخیر می اندازد.
  • عرق کاسنی یک درمان مجرب برای کاهش میزان زردی نوزادان تازه متولد شده است.
  • موجب تقویت هضم و گوارش می شود و سوزش معده و مشکلات گوارشی را بهبود می بخشد.
  • مصرف عرق کاسنی در بارداری و به ویژه ماه های آخر، فواید زیادی برای زنان باردار دارد. ازجمله اینکه فشار خون را در آنها کنترل می کند، گرگرفتگی روزهای آخر را کاهش می دهد، احتمال به دنیا آمدن نوزاد مبتلا به زردی را کاهش می دهد. و همچنین به دلیل ادرار آور بودن، موجب پاکسازی مثانه و پیشگیری از ابتلا به عفونت و سوزش ادرار در زنان باردار می شود.

عوارض و مضرات مصرف عرق کاسنی

عوارض گزارش شده برای عرق کاسنی بسیار محدود است. اگر زیاده روی در مصرف آن نباشد، میتوان گفت که مصرف این عرق گیاهی عوارض خاصی ندارد.

در موارد محدودی دیده شده که مصرف عرق کاسنی باعث بروز حساسیت های پوستی و درماتیت شده است.

بهتر است افراد مبتلا به نارسایی کلیه از عرق کاسنی استفاده نکنند.

افراد سیگاری نباید عرق کاسنی مصرف کنند. مصرف عرق کاسنی همزمان با سیگار، منجر به بروز عوارض و مشکلاتی خواهد شد.

زیاده روی در مصرف آن عروق شبکیه را تحت تاثیر قرار داده و موجب اختلال در دید می شود.

افرادی که افت فشار خون دارند نباید عرق کاسنی مصرف کنند.

مصرف آن به مبتلایان صرع و تشنج و ضعف اعصاب توصیه نمی شود.

افراد مبتلا به کم کاری تیروئید بهتر است عرق کاسنی مصرف نکنند.

در دوران بارداری نباید در مصرف آن زیاده روی شود. چرا که انقباضات رحمی را تحریک کرده و خطر زایمان زودرس و سقط را در پی دارد. بهترین زمان مصرف عرق کاسنی در بارداری بعد از ماه هشتم بارداری و به مقدار یک استکان در روز است.

مصلح عرق کاسنی چیست؟

در منابع طب سنتی به کرات دیده می شود که نام کاسنی و شاهتره در کنار هم آمده اند. این موضوع نشان می دهد که این دوگیاه و عرقیات آنها مکمل هم و بهبود دهنده طبع و خواص یکدیگرند. عرق شاهتره طبع معتدلی دارد و به همین دلیل می تواند میزان سردی عرق کاسنی را کاهش دهد. مصرف روزانه یک لیوان عرق کاسنی و شاهتره که به نسبت مساوی باهم ترکیب شده باشند برای بهبود بسیاری از مشکلات انسان مفید است.

از دیگر مصلحات عرق کاسنی می توان به مغز فلوس، سرکه انگبین، شکرسرخ ، شربت بنفشه، هل، سکنجبین و دارچین اشاره کرد.