طب شناس
همه چیز در باره شمعدانی و طبع و خواص آن|طبع و خواص شمعدانی|عوارض و مضرات و مصلح شمعدانی

طبع شمعدانی و خواص پرشمار آن در طب سنتی+ 2 روش استفاده آن

تاریخ انتشار: September 15, 2022

رای به این نوشته: 4.93/5 (678 رای)

احتمالا با شنیدن نام شمعدانی به یاد گلدان ها یا باغچه های کوچک خانه مادر بزرگ بیفتید. حتی ممکن است همین حالا خودتان یک گلدان کوچک شمعدانی در خانه داشته باشید و از جلوه و زیبایی و عطر به خصوص آن بهره بگیرید.

شمعدانی گیاهی است چند ساله که رشد نسبتا کندی دارد. شمعدانی از خانواده Geraniaceae است و بیش از 200 نوع دارد که مول مد نظر ما همان گل شمعدانی است که شما به کرات دیده اید و نام علمی آن گرانیوم پلارگونیوم یا همان گرانیوم عطری است و تنها گونه خوراکی در این خانواده است.

شمعدانی ساقه های بلند و برگهای گرد دارد که در لبه ها کمی موجدار هستند. شمعدانی از دسته گیاهان معطر است و گونه ای از آن نیز با نام شمعدانی عطری شهرت دارد. گیاه شمعدانی معمولا در بهار و تابستان گل می دهد و گلهای آن به رنگهای سفید، صورتی، قرمز و... دیده می شود.

شمعدانی که خواستگاه آن آفریقا است، امروزه یکی از گیاهان زینتی مشهور و همیشه سبز در خانه های ایرانی است و در بسیاری از کشورهای دیگر نیز کاربرد زینتی دارد. ژرانیوم ماده معطری است که از گیاه شمعدانی استخراج می شود و این اسانس در عطرسازی نیز استفاده می شود.

جالب است بدانید شمعدانی خواص درمانی زیادی نیز دارد و در طب سنتی از آن در جهت درمان و بهبود بیماری ها استفاده می شود. برخلاف گیاهان دارویی دیگر، شمعدانی در آشپزی کاربرد خاصی ندارد اما استفاده دارویی از آن زیاد است و ما در این مقاله مختصری از این خواص و کاربردهای درمانی شمعدانی را در اختیار شما قرار می دهیم.

طبع شمعدانی گرم است یا سرد؟

از بررسی منابع طب سنتی و مقالات معتبری که در مورد شمعدانی عطری نوشته شده، چنین دریافتیم که شمعدانی از گیاهان داریی دارای طبیعت گرم است. طبع شمعدانی گرم و خشک است و بهتر است افراد گرم مزاج حتما در مورد میزان مصرف این گیاه با طبیب حاذق مشورت کنند.

گرمی و خشکی شمعدانی را در درجه دوم دانسته اند و از این رو زیاده روی در مصرف شمعدای برای گرم مزاجان ایجاد عوارض می کند و به زنان باردار نیز توصیه نمی شود.

خواص شمعدانی در طب سنتی

طبع و خواص شمعدانی
طبع و خواص شمعدانی

خواص شمعدانی برای سیستم عصبی

دمنوش شمعدانی تاثیر خوبی بر سیستم عصبی دارد و موجب بهبود عملکرد غدد درونریز می شود و سطح هورمونها را به تعادل می رساند. شمعدانی همچنین با داشتن خاصیت آرامبخشی و تسکین دهندگی باعث برطرف دن اضطراب و استرس و تنش های عصبی می شود و خلق و خو را بهبود می بخشد. مصرف یک فنجان چای شمعدانی در مواقع بهم ریختکی و ناراحتی های ذهنی بسیار کمک کننده است.

خواص شمعدانی برای تقویت کلیه

تحقیقات و تجارب نشان داده که شمعدانی در تقویت سلامت و بهبود عملکرد کلیه ها موثر است. شمعدانی ادرار آور است و کلیه ها را فعال نگه می دارد. همچنین به دفع نمک و اب و چربی اضافه از بدن کمک می کند و ریسک ایجاد سنگ کلیه را تا حد زیادی کاهش می دهد.

فشار روی کلیه ها را بر می دارد و از انتشار مواد سمی جمع شده در کلیه در کل بدن جلوگیری می کند.

تقویت ایمنی با شمعدانی

همانطور که گفتیم شمعدانی خاصیت گندزادایی و ضد عفونی کنندگی دارد. در ادامه باید بگوییم که شمعدانی ضد قارچ و ویروس نیز هست و به همین دلیل از رشد و تجمع باکتری ها و عفونت ها در بدن جلوگیری می کند. ای امر موجوب تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از ابتلا به بیماری ها می شود. و از تاثیر پاتوژن ها بر بدن پیشگیری می کند.

بهبود هضم با شمعدانی

همه خواصی که تا اینجا گفتیم و در ادامه نیز خواهیم گفت در مورد شمعدانی عطری است و تنها این گونه از خانواده شمعدانی ها است که می توانند به صورت خوراکی و دارویی مورد استفاده قرار بگیرد.

شمعدانی عطری ضد درد، ضد نفخ و تقویت کننده معده است. همچنین خاصیت ضد التهابی شمعدانی از ناراحتی و مشکلات معده جلوگیری می کند. همه این خواص موجب تقویت گوارش و بهبود هضم می شود.

عوارض و مضرات و مصلح شمعدانی
عوارض و مضرات و مصلح شمعدانی

روش استفاده از شمعدانی

برای تهیه دمنوش یا چای شمعدانی باید به همان روشی عمل کنید که در مورد سایر گیاهان دارویی به کار می گیرید؛ مقداری برگ خشک شده شمعدانی را در ظرفی ریخته، روی آن را با آب جوشیده و داغ پرکنید و بین 10 تا 20 دقیقه زمان بدهید دم بکشد.

برای تهیه جوشانده شمعدانی، باید برگهای شمعدانی را در آب درحال جوش ریخته و حدود 5 دقیقه طمان بدهید تا با اب بجوشد و سپس شعله را خاموش کنید.

از شمعدانی روغن نیز گرفته می شود و همچنین نوعی کپسول خوراکی از آن تهیه می کنند. اما محققان طب سنتی، تاثیر دمنوش و جوشانده شمعدانی را بیشتر از موارد دیگر می دانند.

از شمعدانی به دو روش خارجی و داخلی برای درمان بیماری ها استفاده می شود؛

در روش خارجی، آن را به صورت ضماد یا مرهم و به صورت موضعی و به منظور درمان زخم ها و کاهش خونریزی ها، کاهش التهاب لوزه، التهاب و درد غدد لنفاوی، کاهش بثورات و اگزما و عفونت های پوستی و رفع کبودی و.... استفاده می کنند.

استفاده داخلی از آن نیز به صورت چای و دمنوش و کپسول و... است و برگ های آن نیز به صورت جویدنی قابل استفاده است. روش دیگر استفاده داخلی از شمعدانی، استفاده از ان به صورت لوسین چشم است. و برای پاکسازی عفونت زیر ناخن ها نیز به کار می آید.

عوارض و مضرات استفاده غلط از گیاه شمعدانی

مطابق معمول به شما توصیه می کنیم بدون مشورت و اجازه پزشک یا فرد متخصص طب سنتی از مصرف این گیاه خودداری کنید. همچنین باید اندازه مصرف آن را مدنظر داشته باشید و به طور جد از زیاده روی در مصرف آن پرهیز کنید.

زیاده روی در مصرف شمعدانی به دلیل وجود تانن در ترکیبات آن، منجر به سوئهاضمه می شود.

مصرف شمعدانی و فراورده های آن و داروهای تهیه شده با آن به زنان باردار توصیه نمی شود. همچنین بهتر است در دوران شیردهی از شمعدانی استفاده نکنید.

شمعدانی بر سیستم بدن تاثیر گذاشته و موجب پرکاری آن می شود. از این جهت توصیه می شود بیماران مبتلا به بیاری های خود ایمنی نظیر ام اس، لوپوس و روماتوئید آرتریت از مصرف شمعدانی عطری خودداری کنند یا با احتیاط زیاد از آن استفاده کنند.

مصرف زیاد آن منجر به یبوست می شود.

مصلح شمعدانی چیست؟

گلاب مصلح خوبی برای شمعدانی است و موجب بهبود خواص آن می شود و اثر گذاری آن را تقویت می کند.

غذاهایی که نباید در هوای آلوده بخورید|در هوای آلوده این غذاها رو نخورید

در هوای آلوده این غذاها را نخورید!

طبع-و-خواص-هیج-در-طب-سنتی-ایرانی-اسلامی

طبع هویج سرد است یا گرم ؟ خواص + مصلحات + مضرات - در طب سنتی

عناب بهترین میوه برای دیابتی ها

عناب بهترین میوه برای دیابتی ها

طب شناس

طب شناس| همراه طب سنتی و اسلامی شما

عوارض لیزر موهای زائد

آیا لیزر موهای زائد مضر است؟

طبع و خواص شربت ریواس در طب سنتی و اسلامی|خواص شربت ریواس|روش تهیه شربت ریواس

خواص شربت ریواس در طب سنتی + روش تهیه و 4 مصلح آن

Insomnia رفع و درمان بی خوابی از نگاه طب سنتی

رفع بی خوابی از نگاه طب سنتی+ راهکار + چه بخوریم و چه نخوریم

طبع عرق سنبل الطیب در طب سنتی + 9 خاصیت طلایی عرق سنبل الطیب|طبع عرق سنبل الطیب

طبع عرق سنبل الطیب در طب سنتی + 9 خاصیت طلایی عرق سنبل الطیب