طب شناس
طبع و خواص بوته قطران در طب سنتی ایرانی و اسلامیب|خواص بوته قطران

طبع بوته قطران سرد است یا گرم؟ خواص و مضرات بوته قطران + مصلح

تاریخ انتشار: December 28, 2022

رای به این نوشته: 4.15/5 (513 رای)

بوته قطران با نام علمی (Larrea tridentata)، که اسامی دیگری شامل کروزوت بوش و استینکوود نیز دارد، یک گیاه دارویی است که در جنوب غربی ایالات متحده، شمال مکزیک و آرژانتین می‌روید.

خوب است بدانید که قسمت های مورد استفاده گیاه بوته قطران شامل برگ ها و شاخه های میشوند. بوته قطران دارای خواص و فواید فراوانی است.

در این مطلب از طب شناس، در ابتدا طبع بوته قطران را معرفی کرده و سپس، به بررسی خواص فوق العاده ی بوته قطران خواهیم پرداخت. پس از آن، مضرات و منع مصرف های بوته قطران را بیان کرده و در پایان نیز مصلحات بوته قطران را ارائه خواهیم داد.

طبع بوته قطران چیست ؟

در مورد طبع و مزاج بوته قطران سوالاتی نظیر: طبع بوته قطران چیست؟ و، طبع بوته قطران گرم است یا سرد؟ و یا، طبع بوته قطران تر است یا خشک؟ مطرح می شود؛ در پاسخ به این سوالات خوب است بدانید که طبع بوته قطران گرم و خشک است.

بنابراین گیاه بوته قطران برای سرد مزاجان مناسب بوده و گرم مزاجان میبایست آن را با مصلحاتش مصرف کنند.

خواص بی نظیر بوته قطران

همانطور که گفته شد، گیاه بوته قطران دارای خواص فراوانی است. در این بخش از طب شناس به معرفی این خواص خواهیم پرداخت. پیش از آن، خوب است بدانید که، اگر چه استفاده خوراکی از آب قطران در ایران معمول نمی باشد، اما قبل از مصرف آن باید با یک پزشک مشورت کنید.

علاوه بر آن، لازم به ذکر است مصرف خوراکی قطران خالص بسیار مضر بوده و تنها برای استعمال خارجی کاربرد دارد. خواص بوته قطران به طور کلی شامل موارد زیر میشوند:

خواص بوته قطران
خواص بوته قطران

درمان مشکلات مو

قطران به دلیل داشتن خاصیت ضد عفونی کننده و ضد قارچی برای درمان بیماری های پوستی سر مانند شوره سر و التهابات سبوره‌ای پوست سر موثر است.

همچنین، از ریزش مو جلوگیری کرده و با تحریک فولیکول های مو، به رشد مو کمک می کند. یک قاشق چای خوری قطران، سه قطره روغن رزماری، دو قطره آب لیمو، یک قاشق چای خوری روغن اسطوخودوس و یک قاشق چای خوری روغن زیتون را با هم مخلوط کرده و به مدت ده دقیقه پوست سر را با آن به خوبی ماساژ دهید.

سپس به کمک یک کلاه پلاستیکی سر خود را پوشانده و اجازه دهید این ترکیب به مدت نیم ساعت روی سر باقی بماند. در نهایت سر را با آب ولرم و شامپو بشویید. برای تقویت رشد مو و داشتن موهای سالم و نرم، استفاده از این دستور العمل، دو بار در هفته توصیه میشود.

سایر مواد مناسب جهت درمان و رفع شوره سر:

تسکین درد

قطران در طب سنتی برای رفع خستگی جسمانی، درمان التهاب و دردهای شدید عضلانی به صورت ضماد استفاده می شده است. امروزه نیز این ماده برای کاهش دردهای عضلانی و همچنین سر دردهای شدید یا میگرنی مصرف می شود.

لذا، برای کاهش دردهای مفاصلی و عضلانی می توانید نصف قاشق چای خوری قطران، دو قطره روغن لیمو و یک قاشق چای خوری روغن زیتون را با هم مخلوط کرده و بر روی نواحی آسیب دیده به آرامی ماساژ دهید. همچنین، برای تسکین دردهای میگرنی مقداری از قطران را روی دستمال ریخته و آن را بر روی پیشانی خود قرار دهید تا درد کاهش یابد.

سایر مواد خوراکی جهت رفع خستگی های روزانه:

رفع بیماری های پوستی

قطران دارای خواص ضد عفونی کننده و ضد باکتریایی می باشد، به همین علت از عفونت های پوستی جلوگیری می کند. همچنین، این ماده حاوی سالیسیلیک اسید است که به درمان انواع بیماری های پوستی مانند اگزما، بثورات پوستی، عفونت‌های قارچی پوست، آکنه و پسوریازیس کمک می کند. علاوه بر این، قطران در ترکیب با دیگر روغن های گیاهی از علائم پیری پوست مانند چین و چروک و لکه های پوستی جلوگیری کرده و به شادابی پوست نیز کمک می کند.

نکته:در گذشته از آب قطران در مقادیر بسیار ناچیزی به صورت خوراکی برای درمان بیماری های تنفسی (سل و برونشیت های مزمن)، ناراحتی های مزمن مثانه، درمان آسکوربوتیک (کمبود ویتامین ث بدن) استفاده می شده است. امروزه نیز در برخی از کشورها از آب قطران جهت دفع سموم و پاکسازی بدن، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش تب، تصفیه خون، تحریک سیستم گوارش، کنترل قند خون، دندان درد و رفع بوی بد دهان استفاده میشود.

اگر چه استفاده خوراکی از آب قطران در ایران معمول نمی باشد، اما قبل از مصرف آن باید با یک پزشک مشورت کنید. لازم به ذکر است مصرف خوراکی قطران خالص بسیار مضر بوده و تنها برای استعمال خارجی کاربرد دارد.

مضرات و منع مصرف های بوته قطران

گیاه بوته قطران، مانند سایر گیاهان دارویی، در کنار خواص بی شماری که دارد، دارای عوارض و منع مصرف هایی برای برخی افراد است که میتوانند به دلیل مصرف بیش از اندازه ی این گیاه نیز بروز کنند. عوارض و مضرات گیاه بوته قطران، شامل موارد زیر میشوند:

مصلحات بوته قطران چیست؟

توصیه میشود گرم مزاجان جهت اصلاح طبع و مزاج بوته قطران از مصلحات این گیاه دارویی که شامل عرق نیلوفر، عرق گل ختمی و عرق خارشتر میشوند، استفاده کنند.

دانه قناری

طبع-و-خواص-لیمو-شیرین-در-طب-سنتی-ایرانی-اسلامی|طبع و خواص لیمو شیرین در طب سنتی ایرانی اسلامی|طبع و خواص لیمو شیرین در طب سنتی ایرانی اسلامی

طبع لیمو شیرین سرد است یا گرم؟ مصلحات+ خواص در طب سنتی ایرانی اسلامی

پلمپ مرکز غیر قانونی طب سنتی در ارومیه

پلمپ یک مرکز غیر مجاز طب سنتی در ارومیه

توی فصل سرد چی بخوریم و چی نخوریم

در فصل سرما چه بخوریم و چه نخوریم ؟ از دید طب سنتی

راهکار طب چینی در درمان کرونا|راهکار طب چینی در درمان کرونا

راهکار طب سنتی چین برای درمان کرونا

طبع و 16 خاصیت صمغ عربی در طب سنتی

طبع و 16 خاصیت صمغ عربی در طب سنتی

داروهای طب سنتی مشمول بیمه شود

داروهای طب سنتی مشمول بیمه شود

طبع-و-خواص-خیار-در-طب-سنتی-ایرانی-اسلامی|طبع و خواص خیار در طب سنتی ایرانی اسلامی|ماسک صورت خیار خواص و فواید خیار برای پوست

طبع و خواص خیار سبز در طب سنتی ایرانی اسلامی