آوریز، یکی از غذاهای محلی استان چهار محال بختیاری است. جالب است بدانید که، نام این غذا از روش طبخ آن گرفته شده است.
بدین صورت که، بخش نخست کلمه ی آوریز، یعنی آو که در اصل همان آب است، به این مورد اشاره دارد که آوریز با آب خود گوشت، در حالت تبخیر و در ظرف در بسته، پخت می شود.
سپس، از آنجایی که قطرات آب از درب ظرف به داخل قابلمه می ریزند، بخش دوم کلمه ی آوریز، یعنی ریز، نیز برای قسمت دوم نام غذا انتخاب شده است.
مواد لازم جهت تهیه ی آوریز شامل گوشت تازه بره، پیاز، سیب زمینی، ناردون و ادویه جات مختلف می باشد؛ البته شما می توانید از جگر و دل گوسفند نیز به جای گوشت استفاده کنید، که بیشتر به سلیقه و ذائقه افراد بستگی دارد.
از آنجایی که آوریز غذای لذیذ و بسیار محبوبی است، در این مطلب از طب شناس قصد داریم در ابتدا طبع آن را معرفی کرده و پس از آن به بررسی خواص فوق العاده ی این غذا بپردازیم؛ در ادامه نیز، مضرات و منع مصرف های آوریز را بیان کرده و در آخر نیز مصلحات آوریز را ارائه دهیم.
طبع و مزاج آوریز چیست؟
خوب است بدانید که طبع و مزاج غذای خوشمزه ی آوریز در دیدگاه اطباء طب سنتی چیست؟ آیا طبع آبریز سرد است؟ و یا، آیا طبع آوریز گرم است؟ در پاسخ به این سوالات میبایست بدانید که، اطباء طب سنتی معتقدند طبع آوریز متعادل است.
خواص فوق العاده ی آوریز
آوریز، غذای لذیذ و پرخاصیتی است که میتواند در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها به شما کمک کند. شاید تا به حال در هنگام مصرف این غذا از خواص فوق العاده ی آن آگاه نبودید؛ در این بخش از طب شناس قصد داریم این خواص را به شما معرفی کنیم. این خواص به طور کلی شامل موارد زیر میشوند:
فواید آوریز برای کنترل سرطان سینه
یکی از متداول ترین سرطان ها در بین بانوان عزیز، متاسفانه سرطان سینه می باشد. تحقیقات آزمایشگاهی گستردهای در مورد خواص انار بر این سرطان انجامشده است. نتایج حاصله گویای تأثیر این میوه بهشتی بر کنترل و حتی کاهش حجم سلولهای سرطانی است. این آزمایشها تاکنون در سطح آزمایشگاهی باقی مانده و هنوز وارد فاز انسانی نشده است، اما نتایج امیدوارکنندهای خاصیت انار بر این سرطان گزارش میشود.
آوریز و مولتی ویتامین های طبیعی
آب انار منبع غنی از ویتامینها و مواد معدنی است. انار بمب آهن و پتاسیم بهحساب میآید. علاوهبرآن این ماده خوراکی حاوی ویتامینهای K، E، B6، B12 و C است. جالب است بدانید آب یک انار متوسط میتواند بیش از 40 درصد نیاز روزانه شما را به ویتامین C در روز تأمین کند.
با آوریز، فشارخون خود را نرمال نگه دارید
این روزها به دلیل تغییر سبک زندگی و افزایش مصرف خوراکی های مضر برای بدن افراد زیادی به فشارخون مبتلاء میشوند. متأسفانه فشارخون بالا افراد در معرض سکته قلبی و مغزی قرار میدهد. از دیگر خواص انار میتوان به تأثیر آن بر کنترل فشارخون به دلیل وجود مقادیر بالای پتاسیم در آن اشاره کرد. علاوه برآن این ماده مفید خوراکی جریان خود در قلب را بهبود میبخشد و مصرف آن سلامت عروق خونی را در پی خواهد داشت.
فواید آوریز در صدر جدول حافظان بدن
ویتامین C و E این میوه خوشمزه بهعنوان تقویتکننده سیستم ایمنی بدن شناخته میشوند. به همین علت انار را به عنوان ماده ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن میشناسند. طی تحقیقات انجامشده آب انار خاصیت ضد باکتریایی و ضدویروسی دارد، اما هنوز نقش و تأثیر آن بر انواع عوامل بیماریزای ویروسی مشخص نشده است.
کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی با مصرف آوریز
طبق آمار جهانی یکی از دلایل فوت در افراد مشکلات قلبی عروقی است. عوامل به وجود آورنده این بیماری متفاوت است که هرکدام نقشی جداگانه و سوء بر سلامت قلب و عروق بدن میگذارند. محققان بر این باورند که اسیدهای چرب موجود در انار میتواند محافظی چندجانبه از قلب داشته باشد. همچنین از دیگر خواص انار بر قلب میتوان به بازسازی و بهبود شرایط اندامی قلب و عروق اشاره کرد.آب انار غلظت لیپوپروتئینهای موجود در خون را کاهش میدهد که این عمل باعث کاهش ریسک ابتلاء به سکته قلبی خواهد شد.
آوریز تری گلیسیرید را کاهش میدهد
آنتوسیانین یکی از آنتیاکسیدانهای است که بهوفور در انار یافت میشود. این ماده غذای با استفاده از آنتوسیانین و تاننها موجود در خود از تجمع کلسترول در خون جلوگیری میکند. همچنین از عروق خونی در برابر ضعیف شدن نیز محافظت خواهد کرد.علاوه بر آنتوسیانین، ماده دیگری که در بدن نقش سازنده ای دارد اسید پونیکیک است. این ماده به کاهش کلسترول LDL کمک میکند. علاوه برآن مصرف انار مانع از تجزیه و اکسیداسیون LDL خواهد شد.
آوریز و آلزایمر
شواهد موجود حاکی از آن است که انار حافظه را تقویت میکند. علاوهبرآن با تأثیر بر فلاونوئیدها حافظه از شروع آلزایمر جلوگیری میکند. همچنین آنتیاکسیدانهای موجود در انار به تقویت بافت مغزی کمک خواهد کرد. مواد موجود در انار افسردگی را کنترل کرده و روحیه افراد را نیز بهبود میبخشد.
مبارزه با آرتروز با آوریز
آرتروز بیماری شایع مفصلی در دنیا است. عوامل مختلفی می تواند فرد را در معرض ابتلاء به این بیماری قرار دهد، اما عامل اصلی آن التهابات مفاصل است. همان طور که گفته شد انار خاصیت ضدالتهابی دارد، پس می تواند بر التهاب مفاصل نیز تأثیر گذاشته و به بهبود آرتروز کمک کند.علاوه بر آن تحقیقات نشان داده که مواد موجود در انار می تواند ترشح آنزیمهایی که فرد را به آرتروز مبتلاء میکند کاهش دهد. تمامی موارد گفته شده حاکی از خواص انار بر آرتروز و کنترل درد در آن است.
خاصیت آوریز بر عملکرد جنسی
درصورتیکه فرد به فشارخون، کلسترول بالا و تمامی بیماریهایی که عروق خونی را با آسیب مواجه میکند مبتلاء باشد، عروق خونی موجود در بخشهای تناسلی افراد نیز از این آسیبها دچار مشکل میشوند. انار می تواند به بهبود شرایط عروق خونی کمک کند.علاوهبرآن تغییر در سبک زندگی منجر به کاهش باروری در زوجهای جوان شده است. باور محققان بر آن است که انار می تواند بر کیفیت اسپرم و تخمک تأثیر مفید و مستقیم بگذارد. این عامل می تواند به تقویت باروری در زوجها بینجامد.
پوستی شاداب و درخشان با آوریز
از دیگر فواید انار؛ میتوان به تأثیر بینظیر این میوه خوشمزه بر شاداب و جوان ماندن پوست اشاره کرد. ازآنجاییکه انار حاوی ویتامینهای است که پوست را محافظت میکند، دور از انتظار نیست که تأثیر خوبی نیز بر پوست داشته باشد. بهطور مثال ویتامین C موجود در انار عامل مؤثر بازسازی و شاداب بودن پوست است.علاوهبرآن آنتیاکسیدانها موجود در انار روند پیری و ایجاد چینوچروک در پوست را کنترل میکند. همچنین مصرف انار می تواند سیاهی دور چشم را کاهش دهد.
خواص آوریز بر رشد مو
همانطور که گفته شد انار حاوی ویتامینهای B6 و B12 است. این ویتامینها نقش مؤثری در داشتن موهایی سالم و زیبا دارند. علاوهبرآن ازآنجاییکه انار محافظ پوست سر شما نیز هست می تواند به داشتن موهایی مقاوم و زیبا کمک کند.
نقش خواص آوریز در بارداری
مادران باردار با مشکلاتی از قبیل دیابت حاملگی، مشکلات دستگاه گوارش و گاهی کمخونی مواجه میشوند. انار خواص بینظیری برای مادران باردار و نوزادشان دارد. ازآنجاییکه انار سرشار از آهن است می تواند کمبود آهن مادر و جنین را جبران کند. همچنین با کنترل قند خون ریسک ابتلاء به دیابت بارداری را کم میکند.از دیگر خواص انار که در نوع خود بینظیر است تأثیر آنتیاکسیدانهای آن بر عوامل ایجادکننده نقضهای مادرزادی چه ازلحاظ جسمی و چه ازلحاظ مغزی است. با مصرف انار این عوامل بهصورت قابلتوجهی کاهش مییابد. از دیگر فواید انار تصفیه خون مادر و افزایش تولید شیر است.مشکل دیگری که مادران باردار با آن مواجه هستند افزایش حالت اسیدیته ادرار است. انار با کاهش این حالت در ادرار سلامت مثانه افراد را بهبود میدهد.
جلوگیری از ابتلا به کم خونی
کم خونی به دلیل کمبود گلبول های قرمز ایجاد می شود ، گوشت قرمز باعث افزایش گلبول های قرمز خون می شود که این امر باعث می شود تا اکسیژن مناسب به سلول های بدن رسیده و از کم خونی پیشگیری شود.
پیشگیری از سکته و فشار خون
ثابت شده است که گوشت گوسفند برای جلوگیری از سکته ناگهانی بسیار مفید می باشد ، خیلی از افراد این مورد را نمی دانند و به آن توجه نمی کنند. این گوشت به دلیل داشتن پتاسیم بالا و سدیم کم باعث می شود تا فشار خون نیز کم شود.
پیشگیری از شکننده شدن استخوان ها
گوشت گوسفند دارای کلسیم بالایی می باشد که برای بدن مفید است. کلسیم موجود در گوشت گوسفند باعث می شود تا فرآیند حفظ استخوان ها و تقویت آنها به درستی انجام شود. همچنین کلسیم موجود در این گوشت باعث می شود تا از شکستگی استخوان پیشگیری شود.
مضرات و منع مصرف های آوریز
- آوریز غذایی سرشار از ويتامين هاست و به علت داشتن آهن و ساير عناصر، دير هضم مي باشد.
- افراد سرد مزاج به دلیل وجود انار در این غذا میبایست از مصرف بیش از اندازه ی آوریز خودداری کنند.
- مصرف بیش از حد آوریز سبب ایجاد نفخ در شما می شود.
- افرادی که زخم معده و روده دارند با ممنوعیت مصرف بیش از اندازه ی آوریز مواجه هستند.
- بروز یبوست در افرادی که در مقادیر زیاد آوریز مصرف می کنند، از دیگر عوارض این غذا به شمار می رود.
- افرادی که به ناراحتی های ریوی دچار هستند، در مصرف آوریز میبایست احتیاط کنند.
- آوریز با داروهای فشار خون بالا تداخل ایجاد می کند.
- از دیگر دارو هایی که آوریز با آنها تداخل ایجاد می کند، داروهای مربوط به کلسترول بالا هستند.
مصلحات آوریز شامل چه مواردی می شود؟
با اینکه آوریز غذایی با طبع متعادل است، اما توصیه میشود که سرد مزاجان به عنوان مصلح این غذا، به دلیل وجود انار در آوریز، از دمنوش دارچین و یا زنجبیل استفاده کنند.
علاوه بر سرد مزاجان، به گرم مزاجان نیز توصیه میشود به دلیل وجود گوشت در این غذا، جهت اصلاح مزاج خود، از مقداری عرق کاسنی به عنوان مصلح استفاده کنند.