مزاج انسان چهار دسته است:
- گرم و خشک
- گرم و تر
- سردو خشک
- سرد و تر
در اصطلاح طب سنتی این چهار مزاج به ترتیب: صفراوی، دموی، سودایی و بلغمی نیز نامیده می شوند.
این دسته بندی حاصل نظریه چهار عنصر اصلی تشکیل دهنده جهان است که عبارتند از آب، باد، خاک و آتش.
همچنین بر اساس تقسیم بندی های طب سنتی مزاج های چهارگانه را به چهار فصل تشبیه کرده اند. به این صورت که:
مزاج گرم و تر برابر با فصل بهار
مزاج گرم و خشک برابر با فصل تابستان
مزاج سرد و خشک برابر با فصل پاییز
مزاج سرد و تر برابر با فصل زمستان
است.
هر فرد یک مزاج خاص خود را دارد که به وراثت و سبک زندگی و نوع تغذیه بستگی دارد و می توان این مزاج را با تدابیر طب سنتی تغییر داده و اصلاح کرد. اصلاح مزاج به انسان کمک می کند که نسبت به محیط زندگی و تغذیه ای که دارد سازگارتر شود و بر بیماریهای ناشی از غلبه مزاج، فائق آید.
هر فرد بسته به مزاجی که دارد، ویژگی ها و خصوصیاتی دارد که از آن طبع و مزاج نشات می گیرد. با تغذیه صحیح و سازگار می توان نقاط قوت یک مزاج را تقویت کرده و ضعف ها و کاستی های آن را برطرف کرد.
در ادامه معرفی خصوصیات افراد دارای هر مزاج، در این مطلب شما را با ویژگی های افراد بلغمی، یعنی افرادی که مزاج سرد و تر دارند آشنا می کنیم.
عنصر اصلی در افراد با مزاج سرد و تر، آب است. بلغم در بدن وظیفه ساخا اندام های سرد مانند اعصاب، چربی های محافظ، پی ها و مغز را به عهده دارد.
بلغم در بدن همانند دم و بخشی از خون است. اما نسبت به دم یک لایه پایین تر است و غلظت و وطن بیشتر و گرمی کمتری دارد. بلغم اگر حرارت داده شود، تبدیل به خون می شود
ویژگی های فردی افراد دارای مزاج سرد و تر
همانطور که گفتیم عنصر اصلی در افراد با مزاج سرد و تر اب است. آب در هر ظرفی که ریخته شود، به شکل آن ظرف در می آید. افراد بلغمی نیز به این صورت اند و در هر شرایط و وضعیتی که قرار بگیرند، خود را تطبیق داده و با اوضاع کنار می آیند.
این افراد قابلیت نفوذپذیری بالایی دارند، صبور هستند و حوصله بالایی دارند. این افراد کلام پرنفوذی دارند و محبت کلامی بالایی دارند. از دیگر ویژگی های فیزیکی و رفتاری افراد بلغمی یا افراد دارای مزاج سرد و تر می توان به این موارد اشاره کرد: