زالزالک که با نامهای دیگری همچون خَفجه،کیالک،رَمَلُک نیز شناخته می شود، میوه ایست با رنگ های متفاوت که  نوع زرد، سیاه و قرمزنارنجی آن معروف تر است. و در شهرهای مختلف ایران می روید اما رتبه اول تولید و پرورش زالزالک را آذربایجان شرقی به خود اختصاص داده. زالزالک یک میوه شیرین و گوشتی کوچک پاییزی است که هسته‌های زردرنگ ریز و سختی دارد. در حین خوردن زالزالک، همانطور که از مزه منحصر به فردش لذت می برید باید مراقب دندانهایتان باشید که آن هسته های کوچک باعث شکستن یا خراشیدنشان نشوند.

از زالزالک در تهیه ترشی، مربا، دسر و سرکه استفاده می شود.

مصرف آن خواص و مضرات به خصوصی دارد که در این مطلب تحت عنوان طبع و خواص زالزالک در طب سنتی ایرانی اسلامی به بررسی آن می پردازیم.

 طبع زالزالک

طبع زالزالک سیاه در طب سنتی چیست ؟ طبع زالزالک سرده یا گرم ؟ طبع زالزالک زرد در طب سنتی چیست ؟ طبع زالزالک سرده ؟ طبع زالزالک گرمه ؟ طبع زالزالک سیاه و زرد و قرمز در طب سنتی ؟ طبع زالزالک قرمز چیست ؟

طبق بررسی های متخصصان طب سنتی، زالزالک دارای طبع سرد و خشک است.

خواص

خواص زالزالک در طب سنتی ایرانی اسلامی

از یک سو باعث افت فشار خون و از سوی دیگر باعث بالا رفتن فشار خون می شود. در واقع زالزالک می تواند فشار خون را تعدیل کند.

جریان خون را بهبود می بخشد.

دردهای قلبی را کاهش می دهد.

در درمان اسهال خونی استفاده می شود.

قابض است.

برای مبتلایان به رماتیسم مفید است.

ناراحتی های معده و روده را بهبود می بخشد.

اشتها آور است.

کم خونی را درمان می کند.

چاق کننده است.

مشکلات ادراری را بهبود می بخشد و قطره قطره آمدن ادرار را درمان می کند.

شربت آن سردردهای شدید را درمان می کند.

ملین و ضد یبوست است.

داروی مناسبی برای درمان تپش قلب است.

جوان و درخشان کننده پووست است.

در درمان پسوریازیس  موثر است.

ریسک ابتلا به آب مروارید و بیماری های دیگر چشمی را کاهش می دهد.

سم زدای بدن است.

اختلالات خواب، سرگیجه و سوت زدن گوش را درمان می کند.

عرق زالزالک برای سیاتیک و نقرس مفید است.

برای دوران شیردهی میوه مناسبی است.

ضد اسهال است.

طرز تهیه ترشی بسیار خوشمزه زالزالک

برای تهیه این ترشی خوشمزه تنها به مقداری زالزالک، سرکه و نمک احتیاج دارید.

زالزالک ها را چند بار شسته و آبکشی کنید تا کاملا تمیز شوند. پیش از درست کردن ترشی زالزالک ها باید کاملا خشک شده باشند و رطوبتی همراه آنها نباشد. همچنین ظرف موردنظرتان را باید کاملا خشک کنید. وجود رطوبت و قطرات آب باعث کپک زدن ترشی می شود.

زالزالک ها را در ظرف ریخته و لابلای آن مقداری نمک بریزید. بعد ظرف را با سرکه پر کنید تا کاملا روی میوه ها را بگیرد و در آن را محکم ببندید. اگر تندی سرکه آزارتان می دهد می توانید مقداری آب جوشیده به آن اضافه کنید.

برای خروج هوای اضافه می توان چند ساعت ظرف را سرو ته گذاشته.

موارد منع مصرف

اگر داروهایی از دسته دیژیتالیس دیگوکسین مصرف می کنید باید بدانید که زالزالک تاثیر آن را تشدید می کند بنابراین بهتر است در حین مصرف چنین دارویی از مصرف زالزالک بپرهیزید یا با دکتر خود مشورت کنید.

مصرف آن همزمان با داروهای بیماریهای قلبی و فشار خون به هیچ عنوان توصیه نمی شود.

از عوارض سوء مصرف آن می توان به سرگیجه، حالت تهوع و تپش قلب اشاره کرد.

هسته این میوه اثر سمی دارد و مصرف آن توصیه نمی شود.

در دوران بارداری و شیردهی باید با اطلاع و مشورت پزشک مصرف شود.

مصلح زالزالک چیست؟

موثرترین مصلحات زالزالک عسل طبیعی و انیسون هستند.