طب شناس
طبع نان بربری در طب سنتی ایرانی و اسلامی|طبع نان بربری

طبع و خواص نان بربری در طب سنتی+ همه ویژگی های نان بربری مرغوب

تاریخ انتشار: August 18, 2022

رای به این نوشته: 4.17/5 (345 رای)

نان بربری نوعی نان است که تولید آن در ایران مرسوم بوده و به هر دو شیوه ی سنتی و صنعتی پخته میشود.

نام این نان برگرفته از نام ایل بربر (هزاره) است که در مرز بین ایران و افغانستان زندگی میکرده اند. در اواخر دوران قاجار چند نفر از ایل بربر پختن این نان را در تهران شروع کردند و از آن موقع، پخت این نان در کشور ما رواج پیدا کرده است.

طعم و بوی دلنشین این نان به دلیل استفاده ی ترکیب آب و مقدار کمی جوش شیرین میباشد که نانوا ها بر روی خمیر نان اضافه میکنند.

طبع نان بربری سرد است یا گرم؟

شاید برای شما هم سوال شده باشد که طبع و مزاج نان بربری گرم است یا سرد؟ تر است یا خشک؟ در پاسخ به این سوال باید گفته شود که، طبع نان بربری معتدل و کمی خشک است.

خواص نان بربری در طب سنتی

در ابتدا با پاسخ به یک سوال شروع میکنیم:

یک نان خوب چه ویژگی هایی دارد؟

یک نان خوب میبایست عطر و طعم مطبوعی داشته باشد. علاوه بر آن ، سطح نان باید خوب پخته شده باشد و بتوان به راحتی آن را در دهان جوید.

همچنین، یک نان خوب میبایست قابل هضم بوده و بافت پوک و غیرمتراکم داشته و نیز دارای ارزش غذایی بالایی باشد. به علاوه، قابلیت ماندگاری و نگهداری خوبی را نیز دارا باشد و به سرعت بیات نشود.

یک نان خوب، نانی است که بتوان به راحتی آن را تکه تکه کرد. همچنین، پوسته‌ نان میبایست بعد از گذشت زمان کوتاه، حالت لاستیکی پیدا نکند.

مورد دیگر آنکه، خمیر نان نیز باید به صورت بیولوژیکی پوک شود؛ این بدان معناست که خمیر نان میبایست از طریق میکروارگانیسم‌ها تخمیر شود و نه از طریق مواد شیمیایی مثل جوش‌شیرین.

متاسفانه در بررسی هایی که صورت گرفته است، مشخص شده تقریبا تمامی نانوایی‌ها از مواد شیمیایی مانند جوش‌شیرین جهت پوک شدن خمیر نان استفاده می‌کنند و این درست خلاف آن چیزی که همیشه گفته میشود.

استفاده از جوش شیرین به این دلیل است که اگر نانواها جوش‌شیرین مصرف نکنند، راندمان تولید نان کاهش پیدا می‌کند. برای مثال یک نانوایی لواشی میتواند در روز بدون استفاده از جوش شیرین دو هزار قرص نان تولید کند اما اگر از جوش‌شیرین مصرف کند تا هفت هزار قرص نان هم میتواند تولید کند؛ بنابراین استفاده از جوش‌شیرین برای نانوا اقتصادی‌تر است.

اما این مطلب لازم به ذکر است که مصرف جوش‌شیرین در مقیاس بالا به سلامت انسان ضرر می‌زند. بنابراین وقتی مقدار زیادی نان لواش می‌خوریم معده شروع به ترشح اسید بیشتر کرده و در درازمدت دچار سوءهاضمه خواهیم شد.

از طرف دیگر جوش‌شیرین از جذب املاح در بدن نیز جلوگیری می‌کند. بنابراین بهترین راه این است که تولید نان‌ های نیمه‌ حجیم و حجیم مانند نان بربری را افزایش دهیم.

طبع نان بربری
طبع نان بربری

چرا نان بربری جزو نان های با ارزش غذایی بالا شناخته میشود؟

نان بربری نسبت به نان های لواش و تافتون از ارزش غذایی بالا تری برخوردار است. این ارزش به دلایل مختلفی است که در ادامه به شرح آنها خواهیم پرداخت:

چه شاخص هایی سبب برتری نان بربری نسبت به سایر نان ها شده است؟

میزان سبوس به کار رفته در نان بربری

تفاوت عمده میان نان ها در میزان سبوس گیری آردی است که در آن به کار میرود. بیشترین میزان سبوس گیری در آرد برای نان لواش و کمترین میزان آن در آرد نان سنگک انجام میشود.

سبوس نوعی فیبر غذایی به شمار میرود. در روش سنتی تهیه نان بربری، نان را روی سبوس پهن میکردند و به همین دلیل در گذشته هنگام خرید نان بربری پشت آن را برس میکشیدند تا سبوسها از پشت آن کنده شود.

البته نان بربری در گذشته سبوس بالاتری داشته است.

میزان تاثیر گذاری نان بربری بر قند خون

یکی دیگر از جنبه های مورد بررسی درمورد نان ها، تاثیری است که بر قند خون میگذارند.

طبق تحقیقات انجام شده، مشخص شد که نان بربری نسبت به نان های دیگر به میزان کمتری قند خون را بالا میبرد.

وجود خوراکی هایی که سبب افزایش قند خون میشوند در رژیم غذایی فردی که مبتلا به دیابت است و یا حتی افراد عادی و یا حتی مبتلایان به کبد چرب و بیماریهای دیگر میتواند آثار بسیار نامطلوبی داشته باشد.

مواد غذایی برای بدن مناسب است که قندخون را به آرامی بالا ببرند و نیز مدت بیشتری در بدن حفظ شود و به کندی پایین بیاید. نان بربری سنتی به دلیل سبوس به کار رفته در آن، این خاصیت را داراست.

البته در بیشتر تنورهای امروزی دیگر از تکنیک پهن کردن نان روی سبوس استفاده نمیشود.

میزان مواد معدنی موجود در نان بربری

ویتامین­ ها و مواد معدنی نقش بسزایی در تعیین ارزش غذایی انواع نان ها دارند و بدین جهت جزو شاخص­ های مهم غذایی به شمار می­ آیند.

هر ماده­ ی غذایی مییایست از نظر وجود عناصر مفید، در سطح مطلوبی قرار داشته باشد که از مهم ترین این عناصر می­ توان به آهن و کلسیم اشاره کرد.

همچنین، از ویژگی­ های مهم غلات و فرآورده ­های آن­ها به ویژه نان بربری، میزان پروتئین موجود در آن ­ها می­باشد که با انرژی موجود در ماده غذایی رابطه مستقیم دارد.

از این رو میزان پروتئین موجود در نان باید به عنوان یکی دیگر از شاخص­ های تعیین کننده ارزش غذایی مورد توجه تولید کنندگان و نیز مصرف‏ کنندگان نان قرار گیرد.

همچنین نحوه تولید نان و مواد اولیه آن نقش بسزایی بر سلامت مصرف کننده دارد.

مضرات و منع مصرف نان بربری

نان بربری نیز مانند هر ماده خوراکی دیگری در کنار مزایا و خواصی که دارد، دارای مضرات و منع مصرف هایی برای برخی از افراد است.

در ادامه به موارد منع مصرف نان بربری برای برخی افراد خواهیم پرداخت.

نان بربری برای چه افرادی مناسب نیست؟

به طور کلی نان بربری برای افراد زیر مناسب نمیباشد:

درمان عفونت بدن کودکان در خانه با طب سنتی|درمان-عفونت-کودکان-بدون-آنتی-بیوتیک-در-طب-سنتی|درمان عفونت کودکان

درمان عفونت‌ بدن کودکان در خانه با طب سنتی و بدون نیاز به آنتی بیوتیک ها

درمان فوری نفخ با طب سنتی ایرانی و اسلامی|درمان نفخ با طب سنتی

3 روش فوری و خانگی درمان نفخ و باد شکم و معده در طب سنتی

طبع و خواص عرق خارشتر در طب سنتی ایرانی و اسلامی|طبع عرق خارشتر

طبع، خواص، مضرات و مصلح عرق خارشتر از منظر طب سنتی

10 خاصیت شربت پرتقال در طب سنتی + طرز تهیه شربت پرتقال مجلسی||خواص شربت پرتقال

10 خاصیت شربت پرتقال در طب سنتی + طرز تهیه شربت پرتقال مجلسی

نوشیدنی خانگی برای کنترل عصبانیت

بنوش تا عصبانی نشوی! شربت کنترل اعصاب

طبع و خواص نعنا در طب سنتی|طبع و خواص نعنا در طب سنتی نعنا فلفلی Mentha|طبع و خواص نعنا در طب سنتی ایرانی|طبع نعناع

طبع و خواص نعناع در طب سنتی ایرانی اسلامی

طبع و خواص وانیل در طب سنتی

همه چیز در باره وانیل از دیدگاه طب سنتی+ طبع و خواص

مضرات چای کهنه دم|طبع و خواص قات در طب سنتی

عوارض چای کهنه دم که تا به حال نمی دانستید