نان شیرمال یکی از انواع نان های سنتی و بسیار پرطرفدار ایرانی است که به عنوان صبحانه و عصرانه مصرف می شود. شیرمال یکی از نانهای قدیمی و مورد علاقهی مردم است که معمولاً در همه جا طبخ می شود و طرفداران زیادی دارد.
در تهیهی این نان از شیر و شکر استفاده می شود و همین موضوع مصرف این نان را به عنوان یک میان وعده از بقیه نانها متمایز می کند.
در این مطلب از طب شناس قصد داریم طبع نان شیرمال، خواص نان شیرمال و مضرات و منع مصرف های نان شیرمال را بیان کنیم.
طبع نان شیرمال گرم است یا سرد؟
چنانچه در رابطه با طبع نان شیرمال سوالاتی نظیر: طبع نان شیرمال چیست؟ و یا، طبع نان شیرمال گرم است یا سرد؟ و یا حتی، طبع نان شیرمال تر است یا خشک؟ سوالاتی برای شما پیش آمده است، خوب است بدانید که طبع نان شیرمال متعادل است.
خواص باورنکردنی نان شیرمال
در این بخش از طب شناس با خواص بی نظیر نان شیرمال آشنا خواهید شد؛ این خواص فوق العاده شامل موارد زیر میشوند:
خواص نان شیرمال و سلامت استخوانها
یکی از مهمترین خاصیت های نان شیرمال که آن را به یک نان مغذی تبدیل کرده است، کلسیم موجود در فرمولاسیون آن است. کلسیم یک ماده مغذی مهم برای داشتن استخوان ها و دندان هایی قوی، بهبود حرکت عضلات و سیگنالهای عصبی است.
خواص نان شیرمال و سلامت قلب
از دیگر فواید نان شیرمال، حضور پتاسیم در فرمولاسیون آن است که می تواند به باز شدن رگ های خونی و کاهش فشار خون کمک کند. افزایش سطح پتاسیم و در عین حال کاهش سدیم (نمک) در بدن، می تواند فشار خون را شما کاهش دهد که در مقابل، خطر بروز بیماری قلبی و سکته را به حداقل می رساند.
نان شیرمال همچنین حاوی مقادیر بسیاری چربی اشباع و کلسترول است که می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد، بنابراین برای آن که از خواص این ماده غذایی بهره مند شوید، خوب است در مصرف آن تعادل را رعایت کنید.
مناسب جهت درمان افسردگی
از جمله فواید نان شیرمال که آن را به یک نان مفید تبدیل کرده است، ویتامین D موجود در فرمولاسیون آن است. مقادیر کافی ویتامین D، به تولید سروتونین که روی خلق و خو، اشتها و خواب تاثیر می گذارد، کمک می کند. پزشکان، کمبود ویتامین D را با افسردگی بالینی مرتبط دانسته است؛ بنابراین برای بهره مندی از خاصیت نان شیرمال، خوب است مصرف این نان را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
مضرات و منع مصرف های نان شیرمال
در ابتدا خوب است بدانید که نان شیرمال غذای سالم و بدون ضرر برای افراد مختلف است؛ اما باید توجه داشته باشید که زیاده روی در مصرف هر غذایی میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد.
این در حالی است که، با مصرف به اندازه ی این غذا ها نه تنها عوارضی پیش نخواهد آمد، بلکه برای شما مفید واقع خواهند شد؛ اما چنانچه در مصرف هر نوع غذایی زیاده روی کنید، امکان دارد تمامی مزایای آن، به معایب تبدیل شود.
بنابراین، مضراتی که در ادامه برای نان شیرمال بیان خواهیم کرد، به دلیل مصرف بیش از اندازه ی این نان خواهد بود. این عوارض و ممنوعیت ها شامل موارد زیر میشوند:
- نان شیرمال و گلوتن زیاد: گلوتن موجود در گندم نان های سفید نظیر نان شیرمال، موجب مشکلات متعددی به خصوص بیماری سلیاک یا همان عدم تحمل گلوتن می شود. به بیان دیگر با مصرف بیش از اندازه ی نان های سفید نظیر نان شیرمال درهای لوله گوارشتان را به سوی مشکلات زیادی باز می کنید.
- نان شیرمال و دیابت نوع 2: تحقیقات نشان می دهد که حذف غذا های نشاسته ای کمتر نظیر نان هایی مانند نان شیرمال، گوشت قرمز، غذا های فرآوری شده و نوشیدنی های شیرین شده با شکر همراه با افزایش مصرف میوه، سبزیجات، غلات سبوس دار، ماهی و مرغ خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش می دهد. مصرف هر نوع کربوهیدرات، سطح قند خون را افزایش می دهد. اما کربوهیدرات ها همه یکسان نیستند. قند ها و غلات تصفیه شده قند خون را سریع تر از کربوهیدرات های پیچیده که در غذا هایی از جمله لوبیا و سایر سبزیجات وجود دارد، افزایش می دهند. هنگامی که قند خون به سرعت بالا می رود، انسولین اضافی در جریان خون آزاد می شود تا قند را به سلول اضافه کند. وقتی این اتفاق به طور منظم رخ می دهد، سلول ها نسبت به انسولین مقاوم تر می شوند و کنترل آن به مرور زمان میزان جذب سطح گلوکز (قند) خون را دشوار می کند.